Meisjes van dertig

Meisjes van dertig staan met hun twee voeten stevig op de grond. De ene keer op naaldhakken, de andere keer op makkelijke sneakers. Ze weten wat ze willen. Toch staan ze soms te wankelen, voelt het als dansen op een slappe koord om het evenwicht te bewaren tussen gezin, carrière, en zichzelf. Ze lopen zichzelf soms voorbij. Maar al wiebelend en balancerend houden ze hun blik strak op hun doel gericht.

Meisjes van dertig zijn geen giechelende bakvissen meer. Al zullen ze het giechelen nooit helemaal verleren, zeker niet na een glas cava of twee.

Meisjes van dertig hoeven niet elk weekend uit te gaan, en ze slurpen geen Bacardi Breezer met een rietje. Meisjes van dertig nippen van hun cava, witte wijn of gin-tonic. Ze hoeven niet perse uit te gaan tot de ochtendstond om hip en cool te zijn. Al kan het wel gebeuren, als de sfeer goed zit.

Meisjes van dertig volgen niet klakkeloos de laatste trends. Meisjes van dertig hebben een eigen stijl gevonden en ontwikkeld, ze weten ondertussen wel dat hun gat te dik is voor die trendy rok of hun benen te kort voor die modieuze broek. En als ze dat niet zelf weten, dan hebben ze misschien wel al de weg gevonden naar Jani en collega’s.

Meisjes van dertig hebben ondertussen genoeg zelfvertrouwen en lef, en durven soms foert zeggen. Hun naaldhakken uitschoppen, en hun skinny jeans inwisselen voor een comfortabele sporty spice outfit. Omdat het lazy sunday is. Of omdat ze te veel hebben gegeten. Of gewoon omdat het kan.

Meisjes van dertig zijn al wat liever geworden voor eigen lijf en leden. Natuurlijk zijn ze niet dol op dat zwembandje hier en die striemen daar. En dat eerste lachrimpeltje en die eerste grijze haren mochten gerust nog even op zich laten wachten. Anderzijds bracht dat lichaam wel haar allerliefste kindertjes voort, dus what’s not to like?

Meisjes van dertig schrikken steevast wanneer ze worden aangesproken als mevrouw in plaats van als juffrouw. Vanbinnen voelen ze zich nog steeds 21. Wat zelfzekerder misschien, wat minder vrijheid en wat meer verantwoordelijkheid. Maar even speels, enthousiast en positief.

Meisjes van dertig hebben geen tijd en goesting meer om te investeren in vriendschappen die de naam niet waard zijn. Kwaliteit boven kwantiteit. Ze hebben hun vaste girl pack met wie ze lief en leed en flessen cava delen, bij wie ze zakdoeken vol snotteren en met wie ze tranen met tuiten gieren.

Meisjes van dertig zijn intens gelukkig als ze ’s avonds laat nog even naar hun slapende kroost gaan kijken en ter plekke in hun pantoffels smelten van zoveel liefde, schattigheid en trots. Of wanneer ze met hun wederhelft genieten van kwali-tijd, of wanneer ze met hun vriendinnen uit de bol gaan.

Meisjes van dertig dromen niet meer altijd in het groot. De prins op zijn wit paard, het paleis met de prachtige rozentuin, ze hebben plaats geruimd voor kleine bewijzen van groot geluk: blije kindergezichtjes, leuke reisjes. Veel grote stappen werden al gezet, de prins is veelal present (ook al is hij ondertussen al een paar keer van zijn wit paard getuimeld), het paleis al gebouwd (en bleek in realiteit eerder een miniatuur-paleis te zijn, en die rozentuin viel ook al wat kleiner uit dan gedacht).  Tijd om op het kleine te focussen, nieuwe doelen te stellen. En natuurlijk blijft daarbij ook ruimte voor wilde plannen, zoals een gedurfde carrière-move. Meisjes van dertig weten wat ze willen, weet u nog wel.

Meisjes van dertig zijn soms een beetje rusteloos. Net omdat er al veel stappen werden gezet, veel dromen werden waargemaakt. Ze hebben niet meer die grote dromen als de jongere generatie, maar hebben ook nog niet de rust gevonden zoals de oudere generatie.

Diep vanbinnen blijven meisjes van dertig ook voor altijd prinsesjes met zwierige rokjes en schoenen met glitters. Met een toverstokje misschien, als dat eens kon… Meisjes van dertig voelen zich dan ook de hemel te rijk als hun zonen hen aanbidden als waren ze echte prinsessen.

Meisjes van dertig beleven volgens de ene de schoonste tijd van hun leven, volgens de ander is het net een van de lastigste periodes. Zelfbewuster, zelfzekerder en met een duidelijk doel voor ogen. Maar ook fysiek vermoeiend, met kleine kindjes in huis, financieel zwaar met afbetalingen en dure crèches, en weinig tijd voor alles wat ze willen doen. Misschien moeten we het er gewoon op houden dat meisjes van dertig soms moe zijn, maar wel gelukkig?

17 reacties op ‘Meisjes van dertig

 1. Jammer dat er ook meisjes van 30 zijn die hun prins (nog?) niet gevonden hebben en dus ook niet bewonderend naar hun kroost kunnen kijken… Meisjes van 30 die alleen in hun bed kruipen en denken aan al die wensen die ze zo graag toch al een beetje waargemaakt zouden willen hebben op hun dertigste…
  Prijs jullie dus maar gelukkig, en geniet ervan met volle teugen!

  Like

 2. Wat zou ik er veel voor geven om zo’n meisje van dertig te zijn. Helaas, dit meisje van dertig heeft het wat moeilijker om kinderen te krijgen. En is jaloers op de groep meisjes van dertig die zo zorgeloos door het leven waait.

  Like

  1. Dag Sarah,
   Ik vind het heel jammer dat te horen … Ik kan me alleen maar inbeelden hoe moeilijk dat moet zijn voor je. Ik stuur in elk geval alle mogelijke positieve vibes je richting uit, en hoop dat je heel snel even zorgeloos door het leven kan waaien!
   Liefs

   Like

   1. Dankjewel Lore! En ik gun iedereen zijn geluk heel hard, hoor. Het is gewoon soms zo moeilijk om langs de kant te blijven staan. Veel liefs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: