Loslaten

Lieve schat,

Ik laat je los. Ook al stribbelt mijn hart tegen, toch laat ik je los. Ik moet wel. Mama zijn, dat betekent elke dag een beetje loslaten.

De eerste keer dat iemand anders dan je papa of ik je knuffelden. De eerste keer dat we je achterlieten bij familie. De eerste keer naar de crèche of naar school. De eerste keer naar de sportclub of een vakantiekampje. De eerste keer op schoolreis met de trein. Elke keer opnieuw moet ik je een beetje meer loslaten.

Ik laat je kleine handje los, en dat lukt de ene keer net iets vlotter dan de andere keer. Soms ben ik even enthousiast als jij over een nieuwe stap, andere keren lijk ik misschien enthousiast, maar sterf ik diep vanbinnen een beetje. Want dat loslaten doet soms verdomd veel pijn. Soms zou ik je kleine handje willen vastklemmen en je nooit meer loslaten. Zou ik je willen beschermen tegen de wereld. Hoe had ik ooit kunnen weten dat het zo moeilijk zou zijn, dat loslaten? Maar ik weet dat het erbij hoort, dat het moet. En dus laat ik je los.

Ik probeer er niet te veel bij stil te staan, bij wat er allemaal kan mislopen. Ik probeer te delen in je enthousiasme, probeer je aan te moedigen wanneer je zelf je twijfels hebt bij een nieuwe stap. En terwijl ik je loslaat, moet ik terugvallen op vertrouwen. Moet ik erop vertrouwen dat ik het goed heb gedaan, en dat ik de juiste lessen heb meegegeven. Moet ik erop vertrouwen dat je voorzichtig zal zijn, dat het allemaal wel goedkomt. En ook al slaat de schrik me om het hart, ik laat je los.

Ik laat je los, want ik vertrouw je. Ik weet dat je je eigen weg moet zoeken, ik weet dat het alleen maar gezond is om je los te laten. En ik weet ook dat je dat goed zal doen. Het is waar wat ze zeggen: If you love someone, set him free.

Dus ga nu maar, kleine jongen. Ik zal je niet laten zien dat het me moeite kost. Ik slik mijn tranen wel weg. En ik laat je los …

Mama x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: