Deed ze het, of deed ze het niet?

Misschien herinner je je het nog wel. Er was eens … een mama die het helemaal in haar hoofd had: elk jaar zou ze die honderden (oké, duizenden) foto’s van haar kindertjes, uitstapjes en reizen filteren en de leukste in een fotoalbum verzamelen. Ja, zo’n jaarlijks album, dat leek haar wel wat. En toen … liep ze tegen de realiteit van het leven aan: voor ze het wist had ze al acht jaar achterstand in te halen, en met elk jaar extra op de teller zonk de moed haar meer in de schoenen.

Bij wie het kwartje nog niet is gevallen, die mama, dat ben ik natuurlijk. En twee jaar geleden besloot ik in volle lockdown om de vrijgekomen tijd te benutten, mijn verstand op nul te zetten en er gewoon voor te gaan. Je leest er hier meer over. Ik ging toen de uitdaging aan: ik gaf mezelf een jaar de tijd om de achterstand volledig weg te werken, én zou vanaf dan elk jaar braafjes volhouden zodat ik niet opnieuw achter de feiten zou aanhollen.

Ondertussen zijn we twee jaar verder. En dé hamvraag is natuurlijk: ben ik geslaagd in die uitdaging, of loop ik nog altijd hopeloos achter in het fotoalbumdepartement? Ben ik met andere woorden geslaagd in mijn opzet om de achterstand van 2012 tot 2019 weg te werken én in 2021 en 2022 meteen de albums van het jaar ervoor samen te stellen? Tien albums in twee jaar tijd: deed ik het of deed ik het niet?

Tromgeroffel …

Wel, ik ben héél blij om te kunnen zeggen dat het mij gelukt is. *Happy dance* Het kostte me bloed, zweet en tranen (bij wijze van spreken) maar vandaag ben ik helemaal up to date – en absoluut van plan om dat zo te houden.

Tadaaaa, aanschouw hier het resultaat:

Je zal me niet horen beweren dat het een fluitje van een cent was – vooral aan het verzamelen en selecteren van de foto’s had ik telkens een vette kluif. Anderzijds was het eigenlijk wel leuk om te grasduinen door al die ‘oude’ foto’s, om me weer onder te dompelen in lang vervlogen tijden en herinneringen. Ik werd vaak oprecht blij om al die mooie momenten even te herbeleven en het deed me telkens weer beseffen hoe gezegend we eigenlijk wel zijn.

Maar het leukste van al: het resultaat mag er zijn. Niet alleen ben ik heel blij met de albums waar ik nu gelijk wanneer door kan bladeren, bovendien is het zalig dat ik die gigantische to-do van mijn lijstje kon schrappen. Eindelijk! Niets zo vervelend als van die eeuwige to-do’s die voortdurend op de achtergrond in je oor blijven zoemen …

De voorbije jaren ben ik wel wat georganiseerder geworden op fotovlak en heb ik gezorgd voor een beetje structuur en een systeem om het mezelf gemakkelijker te maken. Een paar tips voor wie gelijkaardige ambities heeft:

  • Ik verzamel mijn foto’s in de cloud en leg per jaar een mapje aan. Telkens ik foto’s in handen krijg (of het nu van familie of vrienden is, van school of van de sportclub) sla ik die meteen in het mapje van dat jaar op.
  • Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog wat foto’s op mijn gsm staan. Of eigenlijk héél veel foto’s, als ik eerlijk ben. Om daar toch het bos door de bomen te blijven zien, probeer ik aan het begin van elke maand door de foto’s van de afgelopen maand te gaan om alle ‘junk’ eruit te halen. Je kent dat wel, 37 foto’s nemen om uiteindelijk 1 goeie te hebben – en ze dan allemaal laten staan. Of screenshots nemen en ze vergeten te verwijderen, grapjes doorgestuurd krijgen via Whatsapp, … Bij die maandelijkse opkuis vliegen die er allemaal uit. (Oké, ik slaag daar natuurlijk niet elke maand in, maar dan doe ik soms een kwartaal-inhaalmanoeuvre 😜)
  • Bij die opkuis probeer ik ook alvast mijn favoriete foto’s aan te duiden op mijn gsm. Dat zijn dan de foto’s die uiteindelijk in het fotoalbum van dat jaar zullen belanden, zo hoef ik enkel het mapje ‘favoriete foto’s’ te downloaden als ik eraan begin.
  • Aan het begin van een nieuw jaar maak ik binnen de map van het desbetreffende jaar een nieuw mapje: ‘Fotoalbum jaar X’, waarin ik de favoriete foto’s van dat jaar zet, opgedeeld per maand.
  • Het album zelf is dan kinderspel. Alle foto’s staan klaar (chronologisch zelfs!) en het grote werk is al gedaan – het enige wat me nog te doen staat is ze in een album droppen.
    Ik maak mijn albums telkens bij Smartphoto trouwens, om verschillende redenen. Zo vind ik de editor daar heel gebruiksvriendelijk, vind ik altijd mijn gading tussen de voorgestelde ontwerpen én is de uiteindelijke kwaliteit ook top. Bijkomend voordeel van de albums altijd op dezelfde plaats te bestellen, is dat het geen kakafonie wordt van albums in verschillende formaten / stijlen / kleuren / … Ik kies bijvoorbeeld elk jaar hetzelfde kleur en dezelfde lettertypes voor de binnenpagina’s. Qua covers mag er wel wat variatie in zitten, maar ook daar beperk ik me tot gelijkaardige kleuren. Een georganiseerde chaos dus, zo heb ik het graag 😉.
    Je kan er overigens voor kiezen om zelf je album te vullen met foto’s, of de editor dat gewoon automatisch te laten doen. Ik doe dat altijd zelf (Ik heb het nu eenmaal allemaal graag zelf in handen 😝) maar met die handige editor gaat dat dus supervlot.
  • Daarna is het even afwachten tot het album thuis geleverd wordt, en dan is het feest: weer een album rijker, en een to-do armer! 🥳🥳🥳

Ik kan er echt van genieten om de kast te openen en daar nu álle albums van de voorbije jaren te zien staan blinken. Heerlijk!

Nu alleen nog blijven volhouden … 💪

En jij, ben jij helemaal mee?

Deze blog kwam er in samenwerking met Smartphoto, maar de inhoud is 100% van mezelf.

Een reactie op “Deed ze het, of deed ze het niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: