Toscane / Umbrië met kids: tips voor een topvakantie

De herfst is officieel in het land. Tijd om een reis voor volgende zomer te beginnen plannen als je het mij vraagt, en om nog even nostalgisch terug te denken aan de voorbije zomer. Wij trokken dit jaar naar Italië en kunnen terugkijken op een heerlijke vakantie. Wie weet kunnen we jullie wel inspireren voor jullie volgende reis?

We verbleven in een agriturismo in Cortona (Toscane), vlakbij de grens met Umbrië. Die streek is een echte aanrader. Dat er veel te zien en te beleven valt is een understatement. Het bulkt er van de gezellige stadjes en dorpjes, de zon schijnt uitbundig, overal waar je kijkt zijn er prachtige uitzichten – zonnebloemvelden, cipressen, groene valleien, bergen, … – en het eten is er om vingers en duimen bij af te likken. Klinkt niet slecht, toch?

We delen met veel plezier onze tips!

1. Lago Trasimeno
Zomerse temperaturen, een verkoelend meer én een prachtige omgeving. Meer moet dat niet zijn 😉. Het Trasimeno-meer (net over de grens met Umbrië) staat dan ook garant voor een verfrissende topdag. Er zijn drie eilandjes op het meer, die je met een veerboot kan bezoeken. Zowel op de eilandjes als op de oevers zijn er aangename strandjes om te spelen en te zonnebaden. Maar het leukste van al? Dat is natuurlijk genieten óp het meer! En dat deden wij, twee keer.

Eerst gingen we voor een sportieve dag: Louis en ik kozen ervoor om te kayaken, terwijl Vic en Leon zich waagden aan een SUP-poging. We kayakten / SUP’ten naar één van de eilandjes, op anderhalve kilometer van ons vertrekpunt, en terug. Onderweg keken we onze ogen uit, want de omgeving is echt fenomenaal, en genoten we van de afkoeling die het water ons bood. De stevige workout van mijn armspieren kreeg ik er gratis bij 😜

Op het einde van de vakantie gingen we nog eens terug. Die keer kozen we ervoor om een gemotoriseerd bootje te huren. Niet goedkoop, maar wát een topdag. De wind in onze haren en de zon op onze snoet, af en toe aanmeren om een verfrissende duik te nemen, cruisen door het water en genieten van al dat moois waardoor we werden omringd: echt genieten met de grote G.

2. Watervallen ‘Cascata delle Marmore’
In Umbrië vind je de prachtige watervallen van Marmore. Deze watervallen werden kunstmatig aangelegd door de Romeinen in 271 v.C. De Romeinse consul Manius Curtius Dentatus gaf toen opdracht om de rivier Velino te laten afbuigen en te laten samenvloeien met de veel lager gelegen rivier Nera om een einde te maken aan de vele overstromingen. Bovendien konden ze op die manier ook moerassen droogleggen die een bron waren van malaria en andere ziekten. De watervallen zijn 165m hoog en zijn daarmee niet alleen één van de de hoogste van Italië, ze zijn ook de hoogste door de mens aangelegde watervallen ter wereld.

Je hebt twee ingangen om de watervallen te gaan bezoeken: eentje bovenaan de watervallen en eentje aan de voet ervan. Vervolgens kan je te voet via een wandelpad van het ene punt naar het andere wandelen. Wij parkeerden ons aan het hoogste punt, daalden te voet af, en keerden vervolgens met een busje terug (inbegrepen in de ticketprijs). Laat ons zeggen dat het zo al warm genoeg was en dat er véél trapjes waren. 😜 Onderweg word je getrakteerd op prachtige zichten op de watervallen, waar je mond toch een beetje bij openvalt. Je bent er natuurlijk niet alleen, maar wij vonden het toch meer dan de moeite. Zo mooi!

3. Firenze
Dé bekendste stad in Toscane is ongetwijfeld Firenze (oftewel Florence) en die is absoluut een bezoekje waard. Kunstliefhebbers komen er o.a. aan hun trekken in het Uffizi museum en de Galleria dell’Academia, maar ook wie het niet zo begrepen heeft op musea zal zich er niet vervelen. Het is een zalige stad om door te flaneren, je ogen uit te kijken op mooie pleinen en aan de prachtige dom en zoveel meer. Ook mét kinderen is het een leuke stad, zeker met deze tips:

  • Wij begonnen ons bezoek buiten het stadscentrum, aan de San Miniato al Monte (vlakbij de Piazzale Michelangelo). Van daaruit heb je een schitterend uitzicht over de stad. Heel leuk om eerst de veelbelovende skyline te zien, met onder andere de opvallende dom, om het centrum daarna zelf te gaan verkennen. We reden met de auto tot aan het kerkje aan de San Miniato al Monte en na een tussenstop daar zochten we een parkeerplekje in het centrum voor het échte bezoek aan de stad.
  • Perfect voor een zoektocht op kindermaat: een Franse kunstenaar, Clet Abraham, pimpte heel wat verkeersborden in de stad. Houd je ogen dus goed open, want wie spot de meeste absurde verkeersborden?
  • Altijd leuk (en lekker): een overdekte markt. De Mercato Centrale is leuk om rond te wandelen en er even halt te houden voor een lekkere lunch of tussendoortje. Op de bovenverdieping vind je heel wat lekkere eetstalletjes.
  • Dé remedie tegen vermoeide voetjes: op verschillende plaatsen kan je een e-step huren om zo gemakkelijk de stad te verkennen. Het principe is heel simpel: je maakt een account aan in de app, kiest voor aparte ritjes of een dagabonnement, en daarna kan je op de aangeduide plekken in de buurt zo’n e-step unlocken. Het is niet moeilijk om ermee te rijden (als ik het kan, dan kan iedereen het, want handig is niet bepaald my middle name) én in voetgangerszones is de snelheid automatisch gelimiteerd en rij je stapvoets – je kan dus met een gerust hart met je kinderen op pad zonder halsbrekende toeren uit te halen.
  • Origineel: de Ponte Vecchio is een must see als je in Firenze bent. Het is een brug over de rivier de Arno waar kleine huisjes opstaan, die nu gebruikt worden als winkeltjes. Leuk om te zien.
  • Kunst: ook zonder één voet in een museum te stappen kan je je vergapen aan heel wat kunstwerken. Zo staat er op het Piazza della Signoria een kopie van de David van Michelangelo (“Kijk mama, een blote piemel!”), vind je er de Neptunus-fontein en nog veel meer.
  • Een bekende fontein in Firenze is de Fontana dell Porcellino, een bronzen zwijn. Als je over zijn snuit aait, dan zou je volgens de legende nog eens terugkeren naar de stad. En als je een muntje vanuit zijn bek laat glijden en het valt door het rooster, dan zou je er bovendien nog een portie geluk bijkrijgen.
  • Leuke pauze: op het Piazza della Repubblica staat een mooie draaimolen. Altijd leuk voor kinderen 😉.
  • Dé perfecte manier om even te verfrissen is natuurlijk met een ijsje, zeker in Italië. In de ijssalons van Venchi (er zijn er drie in de stad als ik me niet vergis) zie je boven de koeltoog een ‘chocoladewaterval’, waauw! En ja hoor, de ijsjes zelf zijn ook héél lekker ;-).

4. Prachtig gelegen steden (of stadjes)
Het lijkt wel alsof de streek er een patent op heeft – zowat elk stadje of dorpje is prachtig tegen een bergflank gevestigd en biedt een spectaculair uitzicht over de omgeving. Heel vaak kan je je auto op een lager gelegen parkeerplaats achterlaten en daarna met een roltrap / lift / kabelbaan naar het hoger gelegen centrum gaan terwijl je van de prachtige uitzichten geniet. Zo blijft het ook voor de kinderen telkens weer een leuke belevenis.

Wij bezochten er zelf een heel aantal, en eerlijk waar: niet één daarvan viel tegen :-).

Siena: Prachtige stad om in te verdwalen, met een mooie dom en natuurlijk het bekende schelpvormige plein Piazza del Campo, waar jaarlijks de bekende paardenrace tussen de 17 verschillende wijken plaatsvindt.

Perugia: Mooie uitzichten, sfeervolle pleinen en een mooie winkelstraat. En niet onbelangrijk: de stad waar de ‘Baci’ worden gemaakt – chocolade bonbons met hazelnoot. Mmmmm!

Assisi: Een bekende bedevaartsplaats waar je o.a. de kerken van de heiligen Franciscus en Clara vindt. Maar daarnaast is het er ook pittoresk, met smalle straatjes en steegjes, mooie pleinen en prachtige verzichten. Zeker het uitzicht aan de Rocca Maggiore is zeer de moeite waard.

Cortona: Deed mij een beetje denken aan de Italiaanse tegenhanger van het Franse Gordes. Een prachtig panorama, gezellige straatjes en steegjes en heel wat antiek- en kunsthandelaren. Zalig om gewoon wat te flaneren.

Orvieto: Leuk stadje met een prachtige dom. We aten er het allerlekkerste aardbeienijs, in een ijssalon links naast de dom.

San Giminiano: Gezellig middeleeuws stadje met pittoreske steegjes en pleintjes, dat bekend is om de veertien torens.

Arezzo: mooie stad met majestueuze pleinen en avenues, onder meer bekend omdat een deel van de film ‘La Vitta è bella’ er werd opgenomen.

Montepulciano: leuk stadje vol pittoreske straatjes, dat vooral bekend is voor de wijn. Je vindt er dan ook de ene wijnbar (waar je vaak ook kan eten) naast de andere. Mooi én lekker dus 😉.

5. Dolce far niente
“When in Rome, do as the Romans do.” Het is niet toevallig dat de uitdrukking Dolce far niente uit Italië komt, dus waar beter kan je je overgeven aan dat zalige nietsdoen? Luieren aan het zwembad, genieten van een aperitiefje in de zon of lekker eten op een prachtige plek – dat is vakantie zoals het zou moeten zijn, en daar vind je in Toscane en Umbrië alle ingrediënten voor. 😎

6. Lekker eten en drinken
Zeggen dat je in Italië aan het goede adres bent om lekker te eten en drinken, is een open deur in trappen. Zalige pasta’s, pizza’s, lokale specialiteiten, heerlijke wijntjes, Apérol Spritz of Hugo: telkens weer is het culinair genieten. Misschien nog een tip wanneer je uit eten gaat met kinderen: kindergerechten zijn er nauwelijks te vinden. Staan er toch té speciale dingen op de kaart, dan kan je bijna overal een simpele ‘pasta al pomodoro’ (pasta met tomatensaus) krijgen als je dat vraagt. Ook meloen met prosciutto viel bij onze kinderen in de smaak.

En met kinderen niet onbelangrijk: de ijsjes zijn écht wel de allerlekkerste ter wereld. We namen de proef op de som door overal waar we kwamen een ijssalon te testen en OMG, alleen al daarvoor zou ik stante pede terugkeren naar Italië. Hemels lekker! 😋

7. Anders dan anders
Waarom boek je op vakantie niet eens een activiteit die je anders niet meteen zou ondernemen? Een kookcursus, zelf ijs leren draaien, op zoektocht naar truffels, watersporten, … Zo gingen wij langs bij een asiel en konden we gaan wandelen met een paar honden. Heel tof, en het is iets wat onze jongens nog jarenlang zal bijblijven – ze spreken er nu in elk geval nog vaak over.

8. On the road
Ben je van plan om net als wij met de auto naar Toscane of Umbrië af te reizen? Wij maakten tijdens de doorreis een tussenstop aan het Comomeer, een aanrader. Zo waren we vanaf de eerste avond al meteen in vakantiesfeer – want het is daar héél mooi – en konden we ons al meteen onderdompelen in de wondere wereld van pasta, pizza en ijsjes. Genieten vanaf dag 1.


Tijdens de terugreis bleven we nog een midweek ‘hangen’ aan de Côte d’Azur. Ook een absolute aanrader, dat spreekt 😉.

Tips om vlot met de auto te reizen mét kids vind je trouwens hier.

Voor wie ook overweegt naar deze streek op reis te gaan: goeie reis en geniet ervan! Je zal het je niet beklagen. 🙃

8 reacties op ‘Toscane / Umbrië met kids: tips voor een topvakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: