Nieuw boek: Mama’s van twintig twintig

Vandaag stond de postbode met een leuke pakje aan de deur: het boek Mama’s van twintig twintig. Eindelijk! Het boek kwam enkele weken geleden al uit, maar mijn exemplaar was blijkbaar zoek geraakt bij de post. En omdat het boek maar in beperkte oplage was gedrukt, waren er intussen geen exemplaren meer over, waardoor ik dus nog wat langer op mijn honger moest blijven zitten. Maar geen nood, er werden boeken bijgedrukt (twee keer zelfs al!) en voila, vandaag heb ik het eindelijk zelf in handen!

Dit boek is het derde in de reeks ‘Mama’s vertellen’. Dit keer vertellen vrouwen over hun zwangerschap/bevalling/kraamtijd in tijden van corona. Het is een dunner boekje dan de andere – maar wel eentje dat naar mijn gevoel geschreven móest worden. Het was een beetje last minute dat ik de vraag kreeg om dit project op mij te nemen, en omdat ik daardoor mijn kerstvakantie in rook zag opgaan heb ik even getwijfeld. Maar ik heb mijn gevoel gevolgd: dit kon ik niet weigeren.

Dat gevoel werd meteen bevestigd toen ik de oproep lanceerde waarbij we op zoek gingen naar mama’s die zwanger en/of bevallen waren in 2020 tijdens corona. Mijn inbox ontplofte (in die mate zelfs dat ik mijn e-mailadres na nauwelijks een uurtje al uit de oproep haalde, omdat de overvloed aan mails anders niet bij te houden viel). Toen ik een paar weken later op zoek ging naar foto’s van (k)raambezoekjes, werd ik opnieuw overspoeld door reacties. Om maar te zeggen: het is een thema dat leeft.

Uit de vele mailtjes en reacties op Facebook en Instagram werd het ons heel duidelijk: zwanger zijn en bevallen in coronatijden was (is) geen evidentie. Veel mama’s (to be) hebben veel gemist: het kunnen pronken met hun buikje en met hun klein wondertje, de hulp van familie en vrienden … En in sommige gevallen zelfs hun partner om hen bij te staan bij de bevalling. Die duizenden mama’s van 2020 (en van 2021) hebben er nood aan om hun verhaal te delen. Of om de verhalen van anderen te lezen, en zich daarin te kunnen herkennen.

Want zeg nu zelf, als mama babbelen we allemáál graag over onze ervaringen. Over onze zwangerschap, die fijne stampjes en die mottige kwaaltjes. Over de bevalling. Over die eerste maanden. Over hoe je leven is veranderd na de komst van dat kleintje. De mama’s van 2020 hebben echter nauwelijks kans om dat te doen. Niet alleen omdat hun contacten door corona zoveel beperkter zijn, maar ook omdat de ervaringen van wie niet in coronatijden is bevallen gewoon helemaal anders zijn. En net daarom vonden wij dat het onze “plicht” was om deze verhalen naar buiten te brengen.

De reacties op het boek liegen er niet om. En ik word er helemaal warm van om die te kunnen lezen. Dáár deed ik het voor. Een greep uit de hartverwarmende reacties:

“Gisteren is mijn exemplaar toegekomen en vanochtend had ik het al uitgelezen. Zo fijn om herkenbare verhalen en gevoelens te lezen. Eindelijk iemand die me ten volle begrijpt. Maar ook dankbaarheid omdat wij 2020 zonder al te veel kleerscheuren hebben doorstaan, want jammer genoeg waren er mama’s met een miskraam of die hun kindje na een paar dagen hebben moeten afgeven.
Bedankt om dit boek uit te brengen, het heeft me na het lezen een soort van rust gegeven omdat ik niet alleen ben met mijn gevoelens. Bedankt!”

“Op een halve dag uitgelezen. Met de nodige traantjes. 💛🧡 heel fijn om verhalen van andere mama’s te lezen alsook de herkenbaarheid van de vele typische corona-dingen…”

“Het is een mooi en emotioneel exemplaar geworden! Top mama’s en papa’s allemaal!”

“Het is echt een fantastisch boekje. In 1 keer uitgelezen met op sommige momenten de nodige tranen in de ogen. Er zitten inderdaad heel veel herkenbare zaken in.”

“Mooi boek dat de hart en de ziel mee draagt van alle mama’s van 2020! Zij die intens kunnen genieten hebben van hun kindje maar tegelijk het gemis hadden van alles te kunnen delen met de wereld, zij die jammer genoeg moeten afscheid nemen hebben in 2020 en het verdriet ook alleen moeten verwerken hebben. Alles is zo dubbel! ❤️

“Wat een mooi boek is dit, als zelf mama in 2020 zijnde is dit zo (h)erkenbaar. Met tranen over mijn wangen rollend gelezen maar ook zo blij hierin niet alleen te zijn. Dank je wel!”

Voor wie zelf benieuwd is naar de verhalen, een kleine tip: je kan het boek hier gratis downloaden als e-book. In boekvorm kan je het boek enkel kopen via Mamabaasshopt (in beperkte oplage).

En ondertussen kijk ik vol trots naar mijn weer iets uitgebreidere boekenplank 😎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: