Oog in oog met reusachtige dino’s in het Museum voor Natuurwetenschappen

 

Op het einde van vorige winter* waren wij het winterse rotweer wat beu, en waren we op zoek naar een leuk indoor uitstapje. Van hele weekends binnen opgesloten te zitten wordt een mens nu eenmaal niet echt vrolijker… Maar waar trek je dan naartoe, op zo’n regenachtige zondag? Want om eerlijk te zijn, van drukke, luidruchtige en galmende binnenspeeltuinen worden we evenmin vrolijker. 

De keuze van Leon en Louis

Louis leerde op dat moment in de klas over dinosaurussen, en hij ging volledig op in die wondere wereld. Diplodocus, stegosaurus of brachiosaurus: ik hoor het dan wel in Keulen donderen, maar voor hem hadden ze quasi geen geheimen meer. Zonder verpinken goochelde hij met de moeilijkste Latijnse namen en voegde hij er vlotjes aan toe of de dino in kwestie nu een planteneter of een vleeseter was.

DSC_0314Ook Leon was nog altijd in de ban van die dino’s. De keuze was dus snel gemaakt: we zouden een bezoekje brengen aan het Museum voor Natuurwetenschappen, a.k.a. het dinomuseum in Brussel.

Knorrende buikjes

Je kan makkelijk met de trein naar het museum: station Luxemburg ligt vlakbij. Het was voor ons organisatorisch echter makkelijker om met de auto te gaan, en we vonden vlotjes parking aan de rand van het Leopoldspark. We kwamen toe net voor de middag, perfect getimed om eerst een hapje te eten. Op zonnige dagen is het wellicht leuk om in eerder vernoemd park te picknicken, maar aangezien de regen ons in het gezicht striemde was dat niet echt een optie 😉.

DSC_0313

We trokken dan maar naar het Jourdanplein, op wandelafstand van het museum, en gingen een zogenaamde gourmet hamburger eten bij Ellis Gourmet Burger. Geen fastfood maar wel kindvriendelijk: ideaal dus om ons uitstapje goed in te zetten!

Toen alle buikjes rond waren gegeten, stonden de jongens te popelen om eindelijk naar die lang verwachte dino’s te gaan kijken. Op zo’n regenachtige zondag waren we natuurlijk niet de enigen met dat fantastische idee, dus daar aangekomen moesten we eerst nog een lange rij trotseren, maar al bij al ging dat vlot. Handig trouwens: er was een gratis vestiaire, zodat we niet de hele tijd met onze dikke winterjassen moesten lopen sleuren.

En toen kon de pret écht beginnen.

Indrukwekkende dino’s

DSC_0324Meteen bij binnenkomst stonden we oog in oog met een paar gigantische dino-skeletten. Behoorlijk indrukwekkend, en Leon en Louis stonden dan ook met open mond te kijken. Daarna liepen ze enthousiast de hele zaal door, druk wijzend naar welke dino’s ze allemaal herkenden en wat ze over die bepaalde soort wisten te vertellen.

Op de benedenverdieping bekeken we hoe een aantal iguanodons in de negentiende eeuw werden teruggevonden in de steenkoolmijn in Bernissart. Yep, ook wij leerden bij!

DSC_0346Het dino- gedeelte van het museum is interactief opgesteld, en dat maakt het boeiend voor kinderen. Zo kunnen ze zelf skeletten opgraven in een zandbak, zijn er verschillende ‘quizjes’ waarbij ze bijvoorbeeld kunnen aanduiden welke dinosaurussen planteneters waren en welke vleeseters en kunnen ze door zelf voor een camera te springen en te dansen een dino op het scherm laten bewegen. Dat moest natuurlijk allemaal uitgebreid worden uitgetest, en daar waren we wel even zoet mee.

DSC_0379

Mens en dier

DSC_0390Dat zorgde er dan ook voor dat het vat al een beetje af was tegen dat we alles van de dino’s hadden bekeken en uitgeprobeerd. We gingen nog naar een paar andere tentoonstellingen in het museum.

In ‘250 jaar natuurwetenschappen’ vonden de kindjes het best leuk om al die dieren te bekijken.

In de ‘Galerij van de mens’, kan je de evolutie van de mensapen tot de moderne mensen bekijken en bijleren over het menselijke lichaam. Best boeiend, maar deze delen van het museum zijn iets minder interactief opgesteld. 

In combinatie met de vermoeidheid die begon toe te slaan, zorgde dat ervoor dat we deze tentoonstellingen eerder in sneltempo bekeken. Na een paar uur vonden de kindjes het toch welletjes geweest 😉.

Neemt niet weg dat we op een leuke en speelse manier heel wat info oppikten en vooral: dat we hebben genoten van een leuke middag. Een toffe uitstap om een regenachtige dag op te fleuren: check!

 

(* Ja, deze blog komt er met wat vertraging, hij stond al een aantal maanden tussen mijn concepten, maar nu de herstvakantie eraan komt leek het me een leuk idee om wat inspiratie te geven voor indoor uitstapjes 😉)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: