Onze 6 boekentips voor jonge lezers

Joepie, de boekenbeurs in Antwerpen is weer van start gegaan! Als boekenwurm telkens weer een hoogdag (’t is te zeggen, ‘hoogweek’) voor mij. En sinds vorig jaar geldt dat ook voor mijn oudste zoontje. Deze week trekken wij met ons tweetjes dus opnieuw richting Antwerpen om een hele dag te gaan snuffelen en snuisteren tussen al die boeken. Heerlijk!

Er zijn natuurlijk behoorlijk veel boeken (understatement), dus … zie je door de bomen het bos niet meer? Ben je op zoek naar leestips voor je eigen kleine boekenwurm, of wil je je zoontje of dochtertje net aan het lezen krijgen?

Wij zetten alvast onze favorietjes op een rij – om zelf te laten lezen, om voor te lezen of om gewoon gezellig samen te lezen en elkaar af te wisselen!

 1. Geronimo Stilton

  Met stip op nummer 1 staat Geronimo Stilton: die boeken worden hier zonder overdrijven in één ruk uitgelezen. Dan ga ik ’s avonds toevallig eens naar boven, en zie ik dat er eentje stiekem nog zit te lezen naast zijn nachtlampje 😉 En als de boeken uit zijn, worden ze gewoon nog eens gelezen, en nog eens …

  Geronimo is een muis met een krantenuitgeverij, die uiteraard heel wat avonturen beleeft. De boeken staan garant voor spannende verhalen, maar zijn ook visueel heel aantrekkelijk: er staan mooie tekeningen in, en in de tekst worden verschillende lettertypes en kleurtjes gebruikt.

  De reeks Fantasia is hier een schot in de roos, maar ook de herwerkte klassiekers zoals ‘De tovenaar van Oz’, ‘Moby Dick’ en ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ vielen erg in de smaak. En de reeks ‘Reis door de tijd’ staat nog op het verlanglijstje. Om maar te zeggen, er is een uitgebreide collectie boeken van Geronimo, en voor elk wat wils.

 2. Jommeke (Jef Nys)

  Jommeke staat eigenlijk op een gedeelde eerste plaats met Geronimo. Wie kent onze blonde vriend Jommeke niet? Afgelopen zomer ontdekte Leon de strips tijdens een kampje, en sindsdien is hij helemaal verkocht.

  Het zijn misschien geen boeken pur sang, maar lezen is lezen nietwaar, en hier worden ze met véél plezier gelezen en herlezen. Zodra we een iets langere autorit voor de boeg hebben, neemt Leon een stapeltje strips mee in de auto. En natuurlijk werden er al strategisch Jommekes toegevoegd aan de brief voor de Sint 😉.

 3. De waanzinnige boomhut (Andy Griffiths & Terry Denton)

  Een geweldige boekenreeks: de Waanzinnige Boomhut. In elk nieuw boek worden er 13 nieuwe verdiepingen bijgebouwd in de boomhut.

  En of die boomhut waanzinnig is: met een bowlingbaan, een machine die snoepjes in je mond schiet als je honger hebt, een zwembad en een geheim laboratorium, waar Andy en Terry de dolste avonturen beleven. Fantastisch toch om de fantasie van kinderen te prikkelen?

  Ook deze reeks is visueel heel aantrekkelijk, waarbij tekst en tekeningen elkaar afwisselen.

 4. De Boeboeks (Marc de Bel)

  Toegegeven, ik durf Leon al eens een klein beetje te pushen om boeken te proberen die vroeger tot mijn favorieten behoorden. Maar dat durft dan ook al eens succesvol te zijn, zoals bijvoorbeeld bij Marc de Bel, die toch één van mijn helden was als kind.

  Zo ging Leon helemaal overstag voor de Boeboeks-reeks van Marc de Bel, een reeks over vreemde, kleine wezentjes die spannende avonturen beleven.

  Kleine tip: via de site van mooimakers kan je het boek ‘De wraak van ridder Piepus’ gratis bestellen. In dat verhaal worden kinderen al lezend bewust gemaakt van de gevolgen van vervuiling, maar daarnaast is het gewoon ook een leuk en grappig verhaal.

 5. Pech onderweg (Jozua Douglas & Tosca Menten)

  Dit boek kreeg Leon cadeau voor zijn verjaardag, en het bleek een leuke ontdekking te zijn. Het gaat om een verzameling korte verhalen, en Leon zat er met momenten bij te gieren van het lachen. Zo reist een teletijdmachine onbedoeld naar de tijd van de dino’s waarbij die ten prooi valt aan een T-rex en neemt Floor deel aan de vlieg-naar-de-maan-finale voor kinderen.

  Knotsgekke avonturen vol humor, daarmee scoor je natuurlijk bij kinderen.

 6. Floddertje (Annie M.G. Schmidt)

  Nog eentje dat ik misschien een klein beetje heb opgedrongen 😉. In de bib stonden de jongens niet te springen om dit boek mee te nemen, maar ik deed het toch. En na een paar bladzijden waren ze allebei al helemaal fan van het meisje dat zich altijd en overal vies en vuil weet te maken.

  Floddertje die per ongeluk haar hele straat onder het badschuim heeft bedolven, het zorgde echt voor de slappe lach hier. En ondertussen kan Leon het dus ook zelf lezen en dat vindt-ie zalig!

Heb je zelf nog boekentips voor ons? Laat het ons dan zeker weten, dan kunnen we op de Boekenbeurs meteen op zoek!

Veel leesplezier alvast!

%d bloggers liken dit: