Lezen is leven: 10 boekentips

Ik ben altijd al een boekenwurm geweest. Als kind al verslond ik boeken bij de vleet – ik had zelfs twee bibliotheekkaarten omdat ik anders te snel door mijn voorraad heen zat – en bij een bezoekje aan de bib of boekenwinkel voel ik me nog altijd als een kind in een snoepwinkel. Toch stond dat lezen de laatste jaren een beetje op een lager pitje – in die eerste jaren van het moederschap blijft er nu eenmaal weinig tijd en energie over. Maar ondertussen is de lezer in mij helemaal terug van weggeweest. Met dank aan corona (veel thuis zijn en weinig op televisie – er was zelfs een hele tijd geen ‘Thuis’ op tv, saywhat!), een energiepeil dat langzaamaan terug op peil is en een heropgeflakkerde goesting om te lezen.

Als we toch veel thuis moeten blijven, is er geen betere manier om die tijd te spenderen dan door te lezen. Toch? Je even terugtrekken in je eigen wereldje, reizen in tijd en ruimte, wegdromen en meegezogen worden in een meeslepend verhaal, je fantasie laten prikkelen en vooral: even weg van al die corona-shizzle en al die negativiteit.

Wel zin om te lezen, maar geen boekeninspiratie? Dan deel ik graag wat tips. In 2020 las ik minstens veertig boeken, en ik hoop ook dit jaar weer stapels boeken te verslinden. Hierbij tien boeken uit verschillende genres, in willekeurige volgorde, die mij de afgelopen tijd wisten te bekoren:

De zeven zussen – Lucinda Riley

Toegegeven, écht verrassend is deze tip misschien niet, aangezien de boekenreeks voor een heuse hype heeft gezorgd. Toch vond ik dat de boeken niet in dit lijstje mochten ontbreken. Dus voor wie nog niet overtuigd is, voor wie sceptisch staat tegenover hypes of voor wie een beetje onder een steen heeft geleefd en nog nooit van de boeken heeft gehoord: haal snel het eerste boek in huis en begin eraan.

‘De zeven zussen’ vertelt het verhaal van zes (ja, echt, zes!) jonge vrouwen die ooit werden geadopteerd. Na de dood van hun adoptievader gaan ze op zoek naar hun achtergrond en afkomst. In elk boek staat telkens het verhaal van één van de zussen centraal. De boeken lezen vlot weg en omvatten alle nodige elementen om je helemaal mee te slepen: een vleugje geschiedenis, een vleugje romantiek, en een portie ik-neem-je-mee-op-reis. Zo speelt het ene boek zich af aan de voet van het indrukwekkende standbeeld Christo Redentor in Rio de Janeiro, terwijl een ander boek je meeneemt naar Granada en je in nog een ander boek in Thailand en Australië belandt. Ideaal om in deze coronatijden toch een beetje te reizen 🙃.

Ik vond de boeken in elk geval een echte aanrader, en zit al vol ongeduld te wachten op het zevende en laatste deel dat binnenkort verschijnt. Laat je niet afschrikken door het feit dat het dikke kleppers zijn – bij de laatste bladzijde zuchtte ik elke keer weer dat ze gerust wat dikker mochten zijn 😜.

De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

Ik weet niet hoe het komt, maar ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door oorlogsverhalen. En dan heb ik het niet over beroemde veldslagen en bombardementen, maar wel over de persoonlijke verhalen van mensen. Dit boek, dat gebaseerd is op waargebeurde feiten, is er zo eentje dat blijft hangen.

De Slowaakse Jood Lale Sokolov wordt in 1942 gedeporteerd naar Auschwitz. Daar wordt hij door de SS’ers benoemd tot tatoeëerder in het kamp. Tweeënhalf jaar lang moet hij van duizenden gevangenen een nummer maken. Eén van die gevangenen is Gita, op wie hij verliefd wordt. De twee weten elkaar stiekem te ontmoeten en beginnen een relatie. Tot zij op dodenmars wordt gestuurd en hij in een ander kamp terecht komt …

Een verbijsterend, ongelooflijk verhaal – zeker als je weet dat veel ervan echt gebeurd is – tegen een gruwelijke achtergrond. Behoorlijk beklijvend!

Het volgend-jaar-gezin – Leander Verdievel

Leander Verdievel is de schrijver achter de fantastische serie ‘Gevoel voor Tumor’. In dit boek schrijft hij over de lange weg die hij en zijn vrouw aflegden om een gezin te krijgen. Tien jaar, zeventien IVF-pogingen en een lange adoptieperiode waren er nodig om die droom in vervulling te laten gaan.

Leander gaat geen enkel taboe uit de weg en weet alles met treffende toon te verwoorden. De ene keer zat ik met een big smile en luidop grinnikend te lezen, terwijl ik de andere keer met een ferme krop in de keel de tranen uit mijn ogen zat te wrijven, stil van ontroering / plaatsvervangend verdriet / dankbaarheid voor mijn gezin. Pakkend boek!

Cécile – Ish Ait Hamou

Voor de fans van ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini (ook een echte aanrader trouwens) zijn ook de boeken van Ish Ait Hamou echte must reads. Dat Ish, in een vorig leven nog jurylid in ‘So you think you can dance‘, een inspirerend man is, bewijst hij telkens opnieuw. Zo hing ik bij zijn lezing ‘Aangenaam, ik ben Ish’ echt aan zijn lippen en heeft hij de gave om oogkleppen af te nemen en je op een andere manier naar dingen te laten kijken.

‘Cécile’ vertelt het verhaal van Djibril. Op zijn elfde droomt die van de wereld buiten zijn kleine dorpje, diep in het Zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet. Het verhaal is spannend, laat je de sfeer van andere culturen opsnuiven en is erg inspirerend.

Ook ‘Het mooist dat we delen’ van zijn hand is trouwens een aanrader. Dat boek gaat over een oude man en jonge vrouw die bij elkaar in de buurt wonen. Hun levens blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn door een gemeenschappelijk trauma in hun verleden. Het boek, dat leest als een trein, nodigt je uit om gebeurtenissen ook eens vanuit een ander standpunt te bekijken en zou eigenlijk bijna verplichte lectuur moeten zijn in onze maar al te vaak verzuurde maatschappij.

Mijn lange weg naar huis – Saroo Brierley

Soms zijn verhalen zo straf dat je ze met open mond zit te lezen. Een tijd geleden stuitte ik per toeval op dit boek, en het liet me niet meer los – ook toen ik het had uitgelezen bleef het nog even nazinderen.

Saroo vertelt zijn (waargebeurde) levensverhaal. Als vijfjarig jongetje raakt hij zijn broer kwijt op een treinstation ergens in India. Hij stapt op een trein om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt in Calcutta terecht. Van daaruit probeert hij wekenlang tevergeefs alle mogelijke treinverbindingen uit om terug thuis te geraken. Daarna weet hij op straat te overleven tot hij wordt opgenomen in een weeshuis en hij uiteindelijk geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar. Hij verhuist met hen naar Tasmanië. 25 jaar later gaat hij met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij als klein jongetje zijn familie kwijtraakte, in de hoop zo zijn biologische mama terug te vinden.

Ik las dit boek toen mijn jongste vijf jaar was – misschien was ik daardoor extra geraakt door het gegeven van een klein, weerloos en onschuldig jongetje bij wie het overlevingsinstinct het plots moet overnemen in de ruige buurten van Calcutta. Het is de nachtmerrie van elke ouder, en het brak mijn hart om te lezen over de duizenden straatkinderen in India voor wie niemand oog heeft en die door niemand geholpen worden. De term ‘straf verhaal’ is in dit geval een zwaar understatement – zowel het gedeelte over zijn belevenissen als vijfjarige als de latere zoektocht naar zijn familie.

Het boek is ondertussen ook verfilmd als ‘Lion’ (met Nicole Kidman als adoptiemoeder), en die film kan je via Netflix bekijken.

Het wordt spectaculair. Beloofd. – Zita Theunynck

Dit boek kreeg ik zelf getipt (waarvoor dank). Met zo’n titel worden er natuurlijk bepaalde verwachtingen gecreëerd, maar die worden ook volledig ingelost. Beloofd!

Anna gaat met de trein naar Montpellier. Omdat ze in slaap is gevallen, kan ze maar op het nippertje op de juiste plaats afstappen. Alleen … ze vergeet haar boek, met daarin 23 brieven die aan haar zijn gericht en die geschreven werden door Leonard. In een eerste deel van het boek krijg je die brieven te lezen, in het tweede deel krijg je de brieven nogmaals te lezen, maar dit keer wordt ook de context en het verhaal errond gereconstrueerd. Zo ontvouwt de (liefdes)geschiedenis tussen Anna en Leonard zich stukje bij beetje.

Het resultaat is een aangrijpend, breekbaar mooi boek. Een pareltje!

De Deverills-saga – Santa Montefiore

Er zijn zo van die auteurs die nooit ontgoochelen: welk boek van hen je ook vastneemt, je kan op voorhand met quasi zekerheid voorspellen dat je het niet zal kunnen neerleggen en dat je het in een ruk zal willen uitlezen. Santa Montefiore is voor mij zo’n auteur; ik heb zowat al haar boeken gelezen en kon mij er keer op keer helemaal in verliezen. En ook de Deverills-saga ontgoochelde niet.

De reeks vertelt het verhaal van drie vrouwen die geboren werden in 1900: de nichtjes Kitty en Celia, die zullen uitgroeien tot kasteeldames, en Bridie, de dochter van een kasteelbediende. Het is een verhaal vol drama, intriges, verraad en romantiek, dat zich afspeelt tegen de historische achtergrond van het Ierse platteland, de Ierse onafhankelijkheidsstrijd, de twee wereldoorlogen en het decadente New York. Een meeslepend verhaal waar ik geen genoeg van kon krijgen – ik ben dan ook heel blij dat ik net ontdekt heb dat er in maart een vijfde deel uitkomt. Bring it on!

De laatste liefde van mijn moeder – Dimitri Verhulst

Zowat iedereen heeft ‘De helaasheid der dingen’ gelezen – of heeft de film gezien. ‘De laatste liefde van mijn moeder’ is geschreven in dezelfde, bekende stijl van Verhulst.

Een nieuw samengesteld arbeidersgezin gaat in de jaren ‘80 van vorige eeuw met de bus op reis naar het Zwarte Woud. Het boek schetst een raak maatschappelijk beeld dat me met momenten luidop liet lachen. Geestig en amusant, met een verrassend einde.

De Eilandserie – Jackie Van Laren

De boeken van Jackie Van Laren zijn perfect als vakantielectuur: in een hangmat onder een palmboom, met de voetjes in het zand, een cocktail in de hand en het verstand op nul. Of onder een fleecedekentje in de zetel, met een warme choco in de hand, bij gebrek aan zon en reizen ☺️.

De boeken uit de Eilandserie spelen zich af op de Waddeneilanden en focussen zich op een hechte vriendengroep. Het concept is misschien weinig verrassend – de ene na de andere wordt verliefd – maar de boeken weten telkens weer te boeien en zijn zo meeslepend dat je ze onmogelijk kan wegleggen. Voeg daar nog het vakantiesfeer-sausje aan toe waarmee de verhalen zijn overgoten, en je weet het wel: smullen tot de laatste bladzijde!

Ook ‘Vallen’ en ‘Opstaan’ van deze schrijfster zijn trouwens de perfecte boeken voor in je vakantiekoffer.

Fortuna’s dochter – Isabel Allende

Het is eigenlijk met het schaamrood op de wangen dat ik moet bekennen dat ik de boeken van Allende nu pas ontdekt heb, en dat terwijl ik Spaans heb gestudeerd. Ik denk dat het trauma van Don Quijote te moeten lezen in het oud Spaans zo groot was dat ik even tijd nodig had om daarvan te bekomen 😜

Hoe dan ook, toen ‘Jane the Virgin’ (sorrynotsorry) de boeken van Allende ophemelde, werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. En ik werd niet teleurgesteld. In Fortuna’s dochter reisde ik mee van Chili naar het Californië waar de goudkoorts volop woedde en naar Hongkong. Allende is een meesterlijk verteller die de sfeer perfect weet te schetsen en die je helemaal weet mee te nemen in het verhaal en de geschiedenis.

Op dit moment ben ik ‘Het Huis met de Geesten’ van haar aan het lezen, en opnieuw weet ze te boeien vanaf de eerste bladzijde.

Zo, ik hoop dat ik jullie heb weten te inspireren met bovenstaande boeken. Lees je één van bovenstaande boeken na deze tips, laat me dan zeker weten wat je ervan vond. En heb je zelf nog leuke boekentips, dan zijn die héél welgekomen. Niets leuker dan elkaar te inspireren! Mijn volgende stapels boeken liggen alvast klaar, dus misschien kan ik jullie binnenkort weer nieuw leesvoer aanraden. Veel leesplezier!

(Ilah)

Een reactie op “Lezen is leven: 10 boekentips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: