10 redenen waarom een reis naar Jordanië een absolute aanrader is

Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat het hier véél te lang stil is geweest. Dat er een boek moest geschreven worden, zit daar wellicht voor veel tussen. Dat er ondertussen ook nog een bureau/logeerkamer onder handen werd genomen had er waarschijnlijk ook iets mee te maken. Je merkt het, het is hier nogal … euh … druk geweest.

Gelukkig kwam het perfecte geschenk uit de hemel vallen om na die drukke periode tot rust te komen: een reisje naar Jordanië. Mijn wederhelft won namelijk een incentive op het werk en ik was de lucky bastard die hem mocht vergezellen. Niet slecht, moet ik toegeven 😎

Al moet ik eerlijk zijn, dat was toch een beetje met gemengde gevoelens. Neem een handjevol ongerustheid (wat als de kindjes de hele tijd verdrietig zijn zonder ons? En wat als er iets gebeurt?!), voeg daar een pollepel schuldgevoelens aan toe (wat voor egoïstische moeder ben ik, om mijn kleine schatjes zomaar achter te laten 😱), afgekruid met een pittige portie wanderlust (hoera, op reis! Naar Jordanië, daar wou ik altijd al naartoe!), en you get the picture.

In elk geval, twee weken geleden stapten we dus het vliegtuig op. En wat een heerlijke reis is dat geworden!

Eerlijk, ik zou Jordanië echt aan iedereen aanraden, en wel om deze redenen:

1. Petra

Wie Jordanië hoort, denkt onvermijdelijk meteen aan Petra. Logisch ook, Petra is één van de zeven ‘nieuwe wereldwonderen’, en een reis naar Jordanië is niet compleet zonder een bezoek eraan. Het is een stad die meer dan 2.000 jaar geleden volledig uit de rode zandstenen rotsen werd gekapt door de Nabateeërs.

Indrukwekkend is het minste dat je daarvan kan zeggen. Hoe ze daar in die tijd in geslaagd zijn, is bijna niet te geloven. Tel daar de magnifieke omgeving in de heuvels bij, en je krijgt een absolute must see.

2. De woestijn in Wadi Rum

Het is iets wat je niet elke dag ziet: zand, overal waar je kijkt en in allerlei rode tinten, met daartussen rode rotsformaties en af en toe een verdwaalde kameel of jeep. Los van die kamelen en jeeps voelt het met momenten een beetje alsof je je op Mars bevindt.

Waar je ook bent in die woestijn, je blijft je de ogen uitkijken. Prachtig gewoon! Bovendien is het de perfecte locatie voor wat heel wat leuke activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jeepsafari, een kamelentocht (al zal mijn kont het waarschijnlijk niet helemaal eens zijn met de benaming ‘leuk’) of een wandeling door de duinen?

DSC_0463

3. Relaxen aan de Rode Zee

Aqaba, in het Zuiden van het land, is de ideale plek om een paar dagen te relaxen na het rondreizen. Zon, zee en strand: meer heeft een mens soms niet nodig. Bovendien kan je er ook prima snorkelen en/of duiken.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Aqaba nog in volle ontwikkeling is. Je kan de stad ook niet vergelijken met een badplaats in pakweg Spanje: je hebt er wel een paar mooie hotels met prachtige strandjes en zwembaden, maar daar houdt het wel zo’n beetje op.

Verwacht je daar dus niet aan veel cultuur, shoppen of uitgaan (alcohol wordt slechts op een paar plekken geserveerd). Maar hey, de zon en een leuk zwembad kunnen ook al geweldig zijn!

4. De prachtige landschappen

We doorkruisten het land met bus / jeep / taxi, en echt overal bleven we gefascineerd kijken naar de geweldig mooie landschappen. De rode rotsen zijn alom tegenwoordig, en telkens weer word je in dat dorre landschap plots verrast door groene oases. Het uitzicht verveelt nooit, waar je ook bent in Jordanië.

Wij hadden het geluk dat we ook een stuk zélf mochten rijden met een 4×4, inclusief wat freewheelen in het zand. Een unieke kans die we uiteraard niet aan ons voorbij lieten gaan – de max!

5. De waanzinnig mooie sterrenhemel

Als je hier in België ’s nachts naar de hemel kijkt, dan ontwaar je met wat geluk hier en daar een sterretje. Overnacht je echter in de woestijn waar je niet wordt gehinderd door lichtpollutie, dan kan je genieten van een hemel vol stralende sterren. Een unieke belevenis!

DSC_0618

Wij grepen die kans met twee handen aan, en boekten een nachtje ‘glamping‘ in Wadi Rum. Het werd een nacht om nooit te vergeten. We sliepen in een speciale bolle tent met een doorzichtige koepel, zodat we de hele avond en nacht konden genieten van het bijzondere uitzicht: de donkere nacht die enkel werd verlicht door de maan en ontelbare sterren, met in de maneschijn de afgetekende rotsen. ’s Morgens vroeg ontwaakten we door het zachte licht en de zon die opkwam boven de rotsen. Waanzinnig mooi, en helaas niet op foto vast te leggen, maar de beelden staan wel op mijn netvlies gebrand.

6. De magnifieke zonsondergangen

Niet alleen de prachtige sterrenhemel liet een diepe indruk op ons na, ook de zonsondergang was elke avond weer indrukwekkend mooi. Of we nu in de woestijn waren of aan zee, elke avond werden we getrakteerd op een romantische zonsondergang waarbij alles werd overgoten met een prachtige oranje gloed.

7. Drijven in de Dode Zee

Nog een toeristische trekpleister in Jordanië is de Dode Zee. Minder een must see dan Petra of de woestijn vonden wij persoonlijk, maar toch eens leuk om mee te maken. Eerst een packing met modder uit de Dode Zee voor een babyzacht velletje, en daarna drijven in het wel heel erg zoute meer: het is eens iets anders!

Toen wij er waren was het behoorlijk hard aan het waaien, waardoor we vooral moesten zien dat we niet afdreven, maar bij minder wind is het waarschijnlijk heel erg relax om rustig wat te drijven en ondertussen een boekje te lezen.

En als extraatje: aan de Dode Zee bevind je je op het laagste punt op aarde. Altijd leuk om dat te kunnen zeggen 😊

DSC_0004

8. Het lekkere eten

De allerlekkerste hummus (echt, om vingers en duimen bij af te likken!), zalige falafel en heerlijke kebab. Need I say more?

9. De vriendelijke mensen

Overal in Jordanië werden we ongelooflijk vriendelijk onthaald. Ja, ik paste me natuurlijk wel wat aan aan de plaatselijke gebruiken (geen blote benen of schouders), maar nergens werden we scheef bekeken of voelden we ons niet op ons gemak. We werden keer op keer van harte welkom gegeten in het land.

Ook op het vlak van veiligheid valt er niets negatiefs te zeggen. De regio waarin het ligt laat misschien iets anders vermoeden, met buren als Syrië, Irak of de Jordaanoever, maar Jordanië fungeert er als veilige haven. Een positie die ze duidelijk graag willen behouden: aan elke ingang van hotels, toeristische plekken etc. staat er standaard een scanner/metaaldetector. Dat voelt even vreemd in het begin, maar het went snel en het zorgt voor een gevoel van veiligheid.

10. De zon

Tja, het is altijd leuk om op reis te gaan naar het mooie weer, niet? Zeker als het bij ons nog winter is, en het daar sommige dagen 28 graden wordt!

In de zomer is het wellicht véél te warm, maar het voor- en najaar zijn ideaal voor een reis naar Jordanië.

Bereid je echter wel voor op grote temperatuursverschillen, afhankelijk van de locatie en het moment van de dag. In de woestijn koelt het ’s nachts bijvoorbeeld serieus af, en in het Noorden was het bij ons 15 graden koeler dan aan zee in het Zuiden.

Hoe dan ook, onze voorraad vitamine D werd weer vlotjes aangevuld ;-).

Een reactie op “10 redenen waarom een reis naar Jordanië een absolute aanrader is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: